Odcinek, który dawno nie oglądałem. Jest to dla mnie "kontrowersyjny" epizod bo bardzo rzadko zmieniam ocenę (odbiór danego odcinka jest zazwyczaj ten sam), ale z tą
Matrioszką mam problem bo raz daję 6 ( w 2012), kilka lat później 8 o zgrozo

(2014). Zgadzam się z tymi, którzy ocenili słabo ten odcinek. Plusidła :
+ Początek dobry (erosomańskie odgłosy od Paździochów)
+ Paździoch naganiający w środku nocy matrioszkę (+ odgłosy z WC) i widzący to Ferdek "Świnia jedna łysa"
+ Rozmowa Ferdka i Boczka na ten temat w kuchni :
+ "Nie mogę sobie wyobrazić Paździocha w jakiejś seksualistycznej sytuacji" (Boczek)
+ Podglądanie Paździochu, jego taniec i niejako podsumowanie sceny : "Już mu nie wystarcza jedna, już całą agencję sobie sprowadził"

(Ferdek)
+ nocna wizyta Paździocha u Kiepskich :
"Powiem wprost: głodny jestem" i błaganie na kolanach o suchą skórkę chleba i wódkę "w dowolnej jakości (ilości)"
"Pan jesteś nienasycony erosoman i alfons" (F)
+ wkurzona Halinka i jej wizyta u Paździochów. Wychodzi Marian z flaszką w ręku

i jego dalsza opowieść (fajne nazwy stanowiska Paździochów na bazarze : „Triumf Mariana” i „Majtex”.
Z dalszej części (ostatnich 11 minut) tylko to :
scena w kuchni :
F : "Miałby Pan zasłużoną karę za Pana pazerność";
B : „Przestań pan wciskać głodne kawałki, ze one tak same się rozmnażają. Przecież ktoś je musi zapładniać”
P : "Spędzaliśmy razem czarujący wieczór rozmawiając o majtkach i skarpetkach"
F : "To wszystko dzieje się przez pana chciwość i erosomaństwo"
Matrioszki : "Wódki, chleba, wódki, chleba"
+ picie wódki z gwinta przez matroiszkę
+ zakończenie (utarcie nosa Paździochowi)
Pierwsza część odcinka zdecydowanie lepsza. Niestety odcinek bardzo udziwniony a pytania mnożą się wraz z kolejnymi minutami. I nie ma na nie żadnej odpowiedzi!
Wypunktował je kolega Bździuch. Dodam tylko od siebie jeszcze dwa : skąd ta matrioszka się wzięła i po co wprost do Paździocha przyszła? Niestety mamy też dłużyzny i mało śmieszne teksty. Za dużo gadania po rosyjsku też nie jest plusem.
Powyższe plusy jednak doprowadzają ten odcinek do przyzwoitości (choć przypomina pod względem udziwnień te nowsze). Moja ocena :
5/10