WAŻNE:
Pomóż przetrwać forum - zbiórka na dalszą działalność! Przekaż dowolną kwotę przelewem poprzez PATRONITE lub PAYPAL
- KLIKNIJ po szczegóły! Możesz nas wesprzeć poprzez: PATRONITE.PL (kliknij: szybki przelew) || PayPal.com (kliknij: paypal lub płatność kartą)
Dla osób, które pomogą ranga Zasłużeni + wyróżnienie nicka kolorem i pogrubieniem. DZIĘKUJEMY!
GigiLacrimoso pisze: a przerwa roczna w okresie 2005-2006.
Można znaleźć w internecie artykuły z tamtego okresu. Kiepscy mieli zejść z anteny ale podobno przywrócono na życzenie widzów (oczywiście stacja i tak zrobiła to co sama chciała)
Jak wyjaśnia Polsat zakończenie emisji serialu przedstawiającego perypetie Ferdynanda Kiepskiego i jego rodziny, ma poprawić wizerunek stacji w grupach wielkomiejskich i lepiej wyedukowanych.
"Świat według Kiepskich" produkowała dla telewizji Polsat od 1998 roku Grupa ATM. "
Doskonale to pamiętam Nawet powtórki wakacyjne w tamtym czasie Polsat nagle przestał emitować. Podobno serial został usunięty na wniosek Tomasza Lisa, który był wówczas dyrektorem programowym Polsatu.
Jak na tamte lata odcinek mocno przeciętny aby nie powiedzieć słaby.
Postać Ziomka to niemal obecna wersja Waldka. Totalne dno i wodorosty.
Sam pomysł był niegłupi - Mania zakupów, promocji w marketach, zakupomania na komunię, święta, rocznice etc., ale Ziomuś wszystko spartolił!
Odcinek ratuje pan Czajka (szkoda, że już go nie ma w serialu). Pojedynek na odkurzacze, trumna Boczka, oraz scena w sypialni Kiepskich.
Na plus trzeba dodać, że mamy tu Wielką Trójcę serialu - Ferdek, Paździoch, Boczek.
Oceniam go na 6/10.
Minusy to Ziomek, śpiewające sprzęty, oraz latające adidasy.
Gdyby teraz taki odcinek powstał pewnie by 3/4 forum ogłosiło yokę (celowo z małej) cudotwórcą, ale on nawet skopiować kiepskiego odcinka nie potrafi!
PLUSY:
Wyjątkowo długi odcinek
Gra Mariusza Czajki
Prezentacja adidasów i zachwyt Ziomka
Stuka zasadzania kopów
Ziomek udający walkę na fotelu
,,Głupie to jest jak but, ale fajne''
Potajemne zamówienie butów
Ziomek w butach
Gra aktorska Gołębiowskiego w scenie problemow z butami
,,W życiu najważniejsze jest inteligentnie wykorzystywać swoją inteligencję''
Upominanie się o darmowy żel
,,Ku chwale konsumpcji!''
,,Biały Miś'' w sypialni i różne sposoby trzymania gitary
,,Za co?!''
Reakcja Haliny na ujędrnianie pośladków
,,Wejście smoka''
Pokazanie kawałka mieszkania Paździocha
,,Predator'' Paździocha
Wojna ,,Predatora'' i ,,Robocopa''
,,-Błagam! Nie ciągaj mnie pan!
-A ja nie chcę pana wciągać! Bęben by mi pan zanieczyścił!''
Zakupy Boczka
Prześciganie się sąsiadów w zakupach
Ziomek zachwycony inteligentnym dresem
Osiągnięcie limitu i blokada karty
Firma ,,Zastaw się & Postaw się''
Zastawienie samego siebie
Wyścig do supermarketu
Wszyscy lokatorzy kamienicy w dresach
Inteligentny telewizor
Wierszyk telewizora z wyjątkiem wersu parodiującego ,,Ojcze Nasz''
,,Trumna spełnia wszystkie normy pochówku w UE''
,,Ziomek! Cycu!''- nawiązanie do Waldusia
,,Ziomek SHOW''
BONUSOWE PLUSY:
Ukryty sens- zastawienie samego siebie, ,,ty masz mnie, a ja ciebie mam'', przyspieszona splata kredytu i zakończenie
MINUSY:
666 w numerze telefonu
Parodia ,,Ojcze Nasz''
Inteligentna trumna
Sąsiedzi przy trumnach w salonie
Zakończenie- trochę dobre, bo wzruszające, ale mimo to mi się nie podobało
9/10
Ostatnio zmieniony 2017-10-25, 22:45 przez Pabfer, łącznie zmieniany 1 raz.
Plusy (+)
- Pierwsza scena.
- Ziomek tańczący.
- Ferdek "grający" na gitarze + "balsam" na pośladki.
- Walka o wciągnięcie puszki do odkurzacza.
- Cała rodzinka Kiepskich w ciuchach zmieniające kolory.
- Informacja w telewizji o szybszym spłacaniu kredytu.
Minus (-)
- Piosenka na końcu wzruszająca, ale ten taniec Ziomka to jakaś tragedia.
- Sztuczny płacz.
Bardzo dobry odcinek, Ziomek nie był jakoś specjalnie denerwujący, chociaż zgadzam się z opinią, że epizod byłby świetny gdyby zamiast Ziomka wystąpił Waldek. Zdecydowanie najzabawniejsza była scena w sypialni, kiedy Ferdek wręczył Halince żel ujędrniający pośladki. Oczywiście występ Mariusza Czajki, świetny jak zawsze, szkoda tylko, że to jego ostatni epizod w tym serialu. Zakończenie rzeczywiście dość smutne i chyba teoria, że pierwotnie ten epizod był pisany z myślą, że będzie to ostatni odcinek, może mieć w sobie trochę prawdy.
8/10
Ostatnio zmieniony 2016-02-14, 21:44 przez StorN, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry odcinek z przesłaniem.
Plusy:
-Biały Miś w wykonaniu Ferdka
-bitwa na odkurzacze i Ferdek chcący wciągnąć Paździocha
-Ferdek uzależniony od kupowania
-sąsiedzi w kolorowych dresach
-rozmowa sąsiadów przed śmiercią
-zakończenie
Minusy:
-reklama w TV
-Ziemowit w adidasach
8/10
Szkoda, że odcinek powstał wtedy, gdyby powstał cztery lata później byłby jednym z najmądrzejszych odcinków. A tak wyszło dno na dodaek kiczowate i bez humoru, z typowymi dla początków serialu dziwactwami typu jakieś tańczące odkurzacze, gadające telewizory, gadające Ziomki itd.
Rozumiem zamysł, ale znacznie lepiej wyszłoby "normalnie".
PLUSY: + Tematyka i przesłania odcinka + Produkty na kredyt i w promocji (Marny plus, bo sama scena beznadziejna) oraz "Ku chwalę konsumpcji" + Wątek firmy "Postaw się & zastaw się" - dobry.
NEUTRALNE: n Tematyka kredytów - a i tak wtedy to jeszcze nie był taki problem jak dzisiaj n Drugi program w telewizji - powinienem dać minusa, ale i tak ich dużo, a w porównaniu do reszty programów ten dało się wytrzymać. n Telewizor n Zakończenie, poza Ziomkiem, głównie za trafny tekst Ferdka
MINUSY: - Zmarnowany potencjał odcinka - ZIOMEK - Zbyt dużo Ziomka, nawet w "Telejajkach" go było mniej chyba - Zioemk w butach - Gra Gołębiewskiego - Pierwszy program w tv - Ziomek na korytarzu - Scena z odkurzaczami ale sam pomysł ok, no a gdyby nie Ziomek to może i neutral by był. - Źle odwzorowany język bohaterów - serio, WHAT ? Jeszcze poza fan-fiction ten termin nie wyszedł chyba wcześniej A tu pasuje jak ulał. Na przykład w scenie na korytarzu. - Scena na korytarzu I to nie tylko przez Ziomka - Zakończenie, w neutralu jest za inicjatywę, w minusach przez Ziomka - Tańczące meble - Muzyka Mirowskiego, a nie wait....
Nowym odcinkom nie podwyższam oceny za przesłanie, to i tu nie podwyższę. 1,5/10 - po uwzględnieniu Ziomka 0,5/10
A z tego co pamiętam "Kraina obfitości" jest jeszcze gorsza.
Wychodzi na to, że się pospieszyłem w temacie ze złymi odcinkami Okila, bo jak się okazuje były aż dwa poniżej 1/10 . Oba w tym samym sezonie oczywiście.
"Nie lubię kiedy się mnie cytuje"
- Neil deGrasse Tyson
Dziwny odcinek. Sceny bardzo dobre przeplatały się z żałosnymi. I naturalnie Ziomek, którego nie trawię.
Pomysł był świetny i naprawdę mądry, ale faktycznie zrealizowano go w najgorszym wówczas okresie dla serialu.
Początek idiotyczny z tymi butami, w szczególności Ziomek, kiedy je ubrał. Potem było już nieco lepiej z grą Ferdka na gitarze, potyczką na odkurzacze (poza Ziomkiem), dresami zmieniającymi kolor oraz "Postaw się & zastaw się".
Ostatnia scena byłaby moim zdaniem jedną z lepszych scen w historii serialu i jedną z bardziej wzruszających, gdyby nie Ziomek, który wszystko musiał spierniczyć tym jego płaczem! No ale nie mam serca nie dać tej scenie plusa.
Na minus nudne programy w TV, trochę mało humoru, akcja z butami, tragiczna gra Gołębiowskiego, a co za tym idzie, tragiczny występ Ziomka. 6/10, naciągane przez zakończenie.
- Program w TV - Reklama butów
- Ziomek testujący buty
- Program w TV - Reklama gitary
- Ferdek kupujący gitare na kredyt
- Ferdek śpiewający "Białego Misia" Halincę
- Pojedynek odkurzaczy
- Boczek chwalący się nową wykładziną
- Ferdek uzależniony od kupowania
- Rozmowa Świętej Trójcy pod kiblem
- Rymowanki telewizora
- Wiadomości w TV
- Inteligentna trumna