Premiera: 9.11.2022
Reżyseria: Adek Drabiński
Scenariusz: Renata Pałys, Adek Drabiński
Przeczytaj pełny opis odcinka na Kiepscy.org.pl
(informacja o odcinku, fabuła, zdjęcia z odcinka + najlepsze cytaty bohaterów)

WAŻNE:
Pomóż przetrwać forum - zbiórka na dalszą działalność! Przekaż dowolną kwotę przelewem poprzez PATRONITE lub PAYPAL
- KLIKNIJ po szczegóły!
Możesz nas wesprzeć poprzez: Blik, przelew SMS | PATRONITE.PL || PayPal.com (kliknij: paypal lub płatność kartą)
Dla osób, które pomogą ranga Zasłużeni + wyróżnienie nicka kolorem i pogrubieniem. DZIĘKUJEMY!
Potrafi pisać, bo była przez wiele lat redaktorką Wyborczej. Tzn. nie popieram Wyborczej, ale to kwestia poglądów, natomiast muszę przyznać, że żeby tam pracować, trzeba mieć warsztat. A dla Wyborczej oczywiście nie pisała scenariuszy, ale jak ma się talent do pisania, to zazwyczaj gatunek nie ma większego znaczenia. Do tego wyraźnie widać, że jej solowy odcinek był świetny, a pisane w duecie ewidentnie gorsze. Wnioski nasuwają się same...tataraktohely pisze: ↑2022-11-07, 16:10 Moim zdaniem oglądanie się na to czy odcinek pisała Pałys czy nie, nie ma większego sensu.
Renata Pałys jest w końcu tylko aktorką, a nie zawodową scenarzystką z doświadczeniem.
No nawet nie opowiadaj takich rzeczy, pisanie do gazety a scenariuszy do serialu to jest zupełnie co innego. Przecież ja nie mówię o tym czy tu się pojawiają jakieś błędy z gatunku polonistycznych czy nie bo ja takich kompetencji nie mam by to pod profesjonalnym kątem sprawdzać. Ja się odnoszę do tego jak styl Pałys wpasowuje się do całokształtu serialu.Pabfer pisze: ↑2022-11-07, 18:32A dla Wyborczej oczywiście nie pisała scenariuszy, ale jak ma się talent do pisania, to zazwyczaj gatunek nie ma większego znaczenia.tataraktohely pisze: ↑2022-11-07, 16:10 Moim zdaniem oglądanie się na to czy odcinek pisała Pałys czy nie, nie ma większego sensu.
Renata Pałys jest w końcu tylko aktorką, a nie zawodową scenarzystką z doświadczeniem.
Apropo- zawsze się zastanawiałem jak to działa i bardziej logicznym byłoby dla mnie, gdyby to Skowrońska decydowała, że na ten sezon przeznaczamy tyle pieniędzy, więc jest dozwolone tyle występów postaci drugoplanowych i jeśli np. Dyblik i Gałła podobnie zarabiają, to nie ma różnicy którego z nich zaangażuje scenarzysta, ale w dalszym ciągu trzeba się trzymać jakiegoś limitu. Wiem, że Polsat nie zbankrutuje, nawet jeśli każdy wystąpi w każdym odcinku, ale to w dalszym ciągu niemądre, tym bardziej przy niskiej oglądalności. Jednak z góry mówię, że nie wiem jak jest i szkoda, że nie zapytałem się o to Skowrońskiej lub Sobiszów na promocji książki (bo z Pałys się nie dało pogadać, mimo, że też tam była).
Wierzę, że gdyby Pałys nie pisała tego na szybko (bo mnie przekonałeś do swojej teorii i do tego słusznie wytknąłeś brak doświadczenia Kalwasa i Sadzy), to wątek Lotto wyszedłby dobrze, ale akurat w tym przypadku cieszę się, że go zabrakło, bo to by było odgrzanie Wio!, Czumulungmy i chyba czegoś jeszcze, nawet dobrze nie pamiętam
Spodziewałem się, że wróci wątek pracy Paździochów na bazarze, który by tu świetnie pasował i mógłby uratować odcinek zabawnymi, cwaniackimi scenami, ale nie...
Cieszę się, że się zgadzasz, tylko nie rozumiem dlaczego makaron z musztardą jest dobry na Święto Niepodległości.
Foka oglądająca z rozdziawioną gębą wróżbitę DamianaJolaśka : A co ja w życiu mam?
Waldek (…) Mnie masz przecież![]()
![]()
![]()