Premiera: 3.04.2019
Reżyseria: Adek Drabiński
Scenariusz: Aleksander Sobiszewski, Katarzyna Sobiszewska (prawdopodobnie - brak informacji w napisach końcowych)
Przeczytaj pełny opis odcinka na Kiepscy.org.pl
(informacja o odcinku, fabuła, zdjęcia z odcinka + najlepsze cytaty bohaterów)

Moja opinia:
Nudny odcinek.
Pisząc go wybrano prawdopodobnie niezastąpiony szkielet fabularny, który sam stosuję pisząc fanowskie scenariusze, teraz wystarczyło napisać dobre niezwiązane ze sobą sceny, można tu było upchnąć najlepsze sceny sezonu, ale przecież taką samą sumę dostanie się zarówno za dobre sceny jak i złe, więc po co się męczyć.
Interlokutorzy Ferdka w każdej z opowieści strasznie irytujący, szczególnie Janusz, ta kobieta od księdza i złomiarze. Nie mówili nic, ani ciekawego, ani zabawnego.
Natomiast z pomocą przyszła.... Jolasia i uratowała odcinek. Ferdek mógłby jakoś inaczej zareagować, zauważyłem co prawda, że ten "drugi" Ferdek z opowieści miał nieco inny charakter, ale przecież to tylko zmarnowało szansę na jakikolwiek humor.
Zakończenie bardzo poprawne, zabawne nagranie z kamery, musieli się naśmiać nagrywając to, zresztą jak to mówią śmiech na planie, płacz na ekranie, końcowy tekst Ferdka słaby.
Wyjątkowo nie czepiam się Sztuki bo dostała tak miałkie kwestie, że była raczej bezradna.
Nie podoba mi się też Ferdek z tego sezonu, znowu recytował Mickiewicza... Ferdek

2,5/10