Świat według Kiepskich

Świat według Kiepskich FORUM

Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane
  • Więcej…
    • Tematy bez odpowiedzi
    • Aktywne tematy
    • Szukaj
  • Fora
  • Użytkownicy
    • Zespół administracyjny
  • FAQ
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Szukaj
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strona główna Świat według Kiepskich Odcinki Sezon 18 [419-431]
  • Szukaj
    • Dzisiaj jest 2021-01-26, 02:20
    • Strefa czasowa UTC+01:00

Śledź nas:

KLIKNIJ! -> jeśli chcesz wiedzieć wszystko o ŚWIECIE WEDŁUG KIEPSKICH:

419 Ferdydurka

ODPOWIEDZ
Wyszukiwanie zaawansowane
  • Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Następna
Awatar użytkownika
Inseminator
Boczek
Boczek

Re: 419 Ferdydurka

Post autor: Inseminator » 2013-09-06, 19:29

Ferdydurka
scena1 w kuchni: Konkretnych żartów słownych brak ale całość sympatyczna. Choć ten całus to przesada, aż tak papuśnie nie musiało być no i sztucznie to wyszło. Dobre wrażenie zrobiła para aktorów, zwłaszcza Grabowski jako sympatyczny chłopak po 50-tce a nie rozlazły, chamski dziad. To że pierwszy odcinek sezonu nie zaczął się mocnym pierdyknięciem Yokowego bezguścia jest sporym plusem.
scena2. duży pokój: Słabo. To mają być imieniny?! Raczej stypa. Ciemno jak u murzyna i dlaczego nie ma tu Boczka i Paździochów. Ogólnie smętnie i znów bez ciekawych żartów słownych. Na minus wtórność - Jolasia całująca Ferdka. Rozśmieszyło mnie wycie Jolasi podczas ,,sto lat". Bo wyobraziłem ją sobie nie jako irytującą pindę, ale jako dziecko chore na adhd albo innego tourett'a nie mogące się powstrzymać od tego typu zachowań.
scena3: Zbędna. Zrobiona tylko po to, aby pokazać nowość: Paździochów zamiast Kiepskich w klasycznej scenie łóżkowej. W ich przypadku bardziej by pasowały dwa łóżka obok siebie.
scena4: Klasyczna scena pod kiblem zrobiona jak trzeba. Humorystyczna i na temat. Świetny Kotys, mimo swojego wieku młody i tryskający optymizmem.
Dobry tekst Ferdka: syn nie śpiewał no bo nie pił.
scena5 najazd Pupcińskich: Nie lubię postaci Jolaśki i nie polubię, ale tu udało się zneutralizować jej zły wpływ na scenę. Stało się tak dzięki zdecydowanej, negatywnej postawie Ferdka wobec niej. Dobry był miś, pomysł z syropem i tekst Ferdka:
W: teraz ode mnie wódką jedzie
F: bo to takie złudzenie optyczne jest.
scena6. Jak poprzednia pod kiblem, ta też udana. Dobra Paździochowa mająca coś konkretnego do wykrzyczenia:
,,Szampon jest dla ludzi z włosami, łysy szczurze"i ,,milcz skrytoholiku", a nie drąca japę dla samego garcia. Kotysowi dobrze udało się zagrać przejętego Paździocha który traci cenny alkohol i nic nie moze na to poradzić.
scena7 u Paździocha: Fajne wejście ferdka fachowca z młotkiem i torbą. Dobry dialog:
F: O! ,,mendalina"
P: nie Helena na niej gra
F: szkoda bo pół litra by się zmieściło.
scena8: Pomysł z Ferdkiem naprawiającym telewizor dobry. Co do filmu w tv nie zgodzę się, że to był zapychacz. Parafrazując słowa Ferdka z odcinka Sexi Flexi, powiem: bo oni (scenarzyści i reżyser) flustrancę posiadają. Latka lecą, nikt do poważnych produkcji nie zaprasza więc tu się realizują. Oczywiście to, że te ,,ambitne" wstawki nie pasuja do ŚWK mało ich obchodzi. Ważne aby pokazać swoje umiejętności, a kto wie? Może do jakiegoś Kieślowskiego albo innego Zanussiego porównają. Owszem mogli by to kręcić jako niezależne produkcje, ale niepodparte znaną marką ŚWK cienia zainteresowania by nie wzbudziły.
scena9 u Paździochowej: Kolejna prosta scena w dobrym tego słowa znaczeniu. Żadnych pisków, krzyków, głupich min i śmiechów. Dobry tekst Heleny:
P: nigdy bym na to nie wpadła gdyby dziad nie chodził co pół godziny głowy myć.
scena10: Duży plus za Gnatowskiego który zachowal swoją komediową charyzmę. Nie ważne o czym jest scena, jak jest Boczek to jest śmiesznie. Sama scena o niczym, stworzona tylko po to aby pokazac Boczka. Dobry był jego tekst:
B: panie już się od przedwczoraj mrozi, normalnie antarktyda polarna.
Reszta odcinka: Choć nie lubię w serialu przebieranek i innych udziwnień, to pomysł na więzienie pasował do fabuły. Zrealizowano go z wyczuciem, nie irytował i nie wzbudzał zażenowania. Niestety zakończenie znów pokazało, że twórcy mają dziwny nawyk psucia dobrych odcinków. Jakby bali się, że zrobią zbyt dobry. Już nie mogli się postarać i wymyślić ucieczki Ferdka która trzymała by się logiki?! Była by to taka wisienka na smacznym cieście. Tu jasne było dla mnie, że scenarzyści na koniec odpuścili, przymykając oko na wymyślony przez siebie idiotyzm. Także na koniec ukazała się mierność reżyserska Yoki. Ostanie sekundy mdłe, jakby reżyser nie umiał ich wystarczająco zaakcentować. Choć zaznaczam, to moje czysto subiektywne odczucie.
Podsumowując gdyby nie scena w telewizorze i zakończenie odcinek byłby bardzo dobry, a tak jest tylko dobry. Z wyjątkiem kompletnie nijakiego Żukowskiego, pozytywnie zaskoczyli mnie swoją dobrą formą aktorzy, spokojnie mogliby zagrać jeszcze raz w najlepszych odcinkach serialu. Na plus Prosty pomysł wyjściowy i stonowane sceny (choć nie wszystkie), jakby specjalnie robione pod miłośników starych serialowych klimatów Same w sobie w dobrym, humorystycznym tonie choć z konkretnymi żartami słownymi było słabo. Ocena 6/10 niektórym może wydać się za wysoka, ale teraz mamy taką sytuację że odcinek który kiedyś byłby średniakiem teraz jest szczytem możliwosci twórców i tak go oceniam.
Walduś ewolucja:
http://images70.fotosik.pl/1211/5581866d5ab2fae3.jpg
basia
Edzio Listonosz
Edzio Listonosz

Post autor: basia » 2013-09-11, 13:40

Sezon 19 uważam, że rozpoczęty bardzo fajnie :) I ta Pupcia, według mnie jest genialna. Ona w ogóle nie pasuje do rodziny Kiepskich, ale wlaśnie za to ją uwielbiam - za tą jej głupotę i slownictwo ;) 8/10
Awatar użytkownika
PharellMan
ZBANOWANY
ZBANOWANY

Post autor: PharellMan » 2013-09-11, 13:59

basia pisze:ale wlaśnie za to ją uwielbiam - za tą jej głupotę i slownictwo
Głupota jeszcze rzeczywiście może być - o tym jest ten serial, by pokazywać głupotę niektórych Polaków. Ale słownictwo już ma mocno przesycone, przez co "wynalazła" nowy trend. :/
basia
Edzio Listonosz
Edzio Listonosz

Post autor: basia » 2013-09-11, 14:11

Ale bez tego słownictwa, jej głupota by się nie obroniła, czyż nie?
Awatar użytkownika
PharellMan
ZBANOWANY
ZBANOWANY

Post autor: PharellMan » 2013-09-11, 14:13

Niby tak. Nie wiem, nie znam się. Ale jak dla mnie mogli jej aż tak udziwnionego języka nie dawać. :> Jedynie coś na poziome Waldusia od 2004-tego roku.
Awatar użytkownika
Inn
Ferdynand Kiepski
Ferdynand Kiepski

Post autor: Inn » 2013-09-11, 14:26

basia pisze:Sezon 19 uważam, że rozpoczęty bardzo fajnie :) I ta Pupcia, według mnie jest genialna. Ona w ogóle nie pasuje do rodziny Kiepskich, ale wlaśnie za to ją uwielbiam - za tą jej głupotę i slownictwo ;) 8/10
Jaki 19 sezon? To jest sezon 18
Paździoch96
Ferdynand Kiepski
Ferdynand Kiepski

Post autor: Paździoch96 » 2013-09-11, 14:58

Ja też się często mylę i zamiast 18 mówię 19 :-P
basia pisze:ale wlaśnie za to ją uwielbiam - za tą jej głupotę i slownictwo ;) 8/10
A ja za to jej nie lubię.
Awatar użytkownika
Kizior
Typer Sezonu

Post autor: Kizior » 2013-09-11, 15:52

Basia Ilczuk !
- Panie, nie dam bo nie mam, nawet jakbym chciał dać to nie dam bo mnie wyżarli do zera, do cna !
- Ale kto pana wyżarł ?
- Jak to kto, Pażdziochy biznesmeny zasrane...
- To u pana też byli ?
Awatar użytkownika
PharellMan
ZBANOWANY
ZBANOWANY

Post autor: PharellMan » 2013-09-11, 19:08

Ja też się często mylę i zamiast 18 mówię 19 :-P
A na moim dekoderze DVB-T pisze, że jest 15-ty sezon. :P
Awatar użytkownika
Johnny Cage
Ferdynand Kiepski
Ferdynand Kiepski

Post autor: Johnny Cage » 2013-09-11, 19:37

PharellMan pisze:A na moim dekoderze DVB-T pisze, że jest 15-ty sezon. :P
Widocznie masz rumuński dekoder :P
xxdawidxx
Waldek
Waldek

Post autor: xxdawidxx » 2013-09-11, 20:05

na moim TV też pisze,że zamiast 18-ty sezon pisze 15-ty
Skończyło się świrowanie,czas na faktur opłacanie
Awatar użytkownika
PharellMan
ZBANOWANY
ZBANOWANY

Post autor: PharellMan » 2013-09-11, 20:06

Jakaś wpadka w naziemnej. :P
GTrix
Mariolka
Mariolka

Post autor: GTrix » 2013-09-11, 20:29

Pany bo Polsat ma swoją numerację sezonów różniącej się od oficjalnej ATMu. Pamiętam jak podczas 15 sezonu zauważyłem, że na Polsacie jest opisany jako 12.
Awatar użytkownika
pollen99
Ferdynand Kiepski
Ferdynand Kiepski

Post autor: pollen99 » 2013-09-14, 10:13

Kurde, tak mi się nie chciało oceniać nowych odcinków, no ale, cóż... służba nie drużba! :) Tak więc oficjalnie rozpoczynam ocenianie 18 sezonu Kiepskich! A zaczynam od odc. Ferdydurka, rzecz jasna...

1. Na razie nic złego się nie zapowiada. Ferdek bardzo dobrze wypadł, jestem skłonny nawet dać plusa :)
2. Czar prysł… Śpiew to raczej najgorszy moment sceny, Jolaśka darła się wniebogłosy, a Waldek siedział cichutko jak mysz pod miotłą… Chociaż wniesienie toastu kompotem przez Waldka by mu chyba pomogło… Neutral, za Ferdka nadal radosnego ;)
3. Widzę, że twórcy wprowadzili innowację do serialu! No cóż, za nią samą jestem zmuszony dać plusa, przede wszystkim za wspaniałą Helenę, gdzie właśnie z nią sceny w sypialni będą się dziać! :D W tej scenie za dużo tekstów nie było, ale za samą rozmowę daję + ;)
4. Bardzo dobra rozmowa! :D Jak za starych dobrych czasów. Sprawdzanie, gdzie Paździoch ma ukryty alkohol dobre, więc scena na + ;)
5. Przyszły sępy zabrać żarcie… Już sam minus za Jolaśkę, Waldka-pedała i rymy. Aha i jeszcze sztuczny dźwięk kopnięcia – żenada do kwadratu stosowana od 16 sezonu :roll: Tak więc –
6. Ech, że tak powiem… Pierwsza część w kuchni na minus, oczywiście obżarstwo Jolaśki. Ale już druga część o niebo lepsza – najlepsze schowanie wódki w przytulance i pomysł na syrop. Na minus jednak coś było – chaos w niektórych momentach (np. głupi najazd kamery na zamknięte drzwi :roll: ), tak więc daję neutral.
7. Nazywanie swego syna „gościu”? :roll: Jolaśka oczywiście wkurzała, ale teksty Ferdka, np. „złudzenie optyczne” i łykanie syropu – plus. Tak więc kolejny neutral.
8. Wspaniała scena! Kłótnie Paździochów zawsze najlepsze – tym razem bez wyjątku! Najlepsze było wylewanie „szamponu” (chociaż zawartość butelki była czerwona jak oranżada, a to przecież powinna być whisky!), teksty „skrytoholik” i dialog „F: Dzień dobry, pani Helenko. HP: A pocałuj mnie pan w dupę!” :mrgreen: Muszę dać plusa! ;)
9. Ferdek jako ekspert ds. chowania alkoholu :D „Mendalina” :P Myślenie nad telewizorem też dobre, więc dam + ;)
10. I co to znowu za cholerne zapchajdziury? :roll: I jeszcze telewizor u Kiepskich świeci, jakby był napromieniowany… Ale muszę przyznać, że Ferdek nieźle się napił wódeczki! :D I widok na film w telewizorze! Tylko czemu, jak nie było sygnału, to widać było w TV salon Kiepskich (jeżeli to było odbicie, to raczej słabo wykonane). W sumie scena dobra. Jednak ze względu na durny film, dam neutral ;)
11. Kobiece pogaduszki cholernie nudne. A zwłaszcza z Jolaśką! Tylko dobry był tekst (oczywiście Heleny), że zorientowała się, że Marian trzyma alkohol w butelce po szamponie, gdy chodził co pół godziny głowę myć :) Ale poza tym – straszne nudy, więc daję –
12. Wspaniały Boczek, i to bez kuźwy! :D Jak twórcy chcą, to potrafią! ;) Tak więc scena oczywiście na +
13. Odkrycie spisku w zasadzie dobre, ale nudne. Daję neutral
14. Bardzo dobra scena! Oczywiście sprawdzanie Biblii na plus, więc daję + ;)
15. Moim zdaniem głupie to zrobienie z salonu komisariatu! :/ Ciemnica, jak w dupie u murzyna! :roll: I jeszcze kamera z ręki! :shock: Jak ja tego nienawidzę! :evil: -
16. Kurde, zakończenie zwyczajnie bez polotu! :/ Poza tym, wyglądało to jak w jakimś filmie sensacyjnym! :? –

Tak więc ten odcinek to jedno wielkie bujanie się – jak w huśtawce, jedne sceny to plusy, kolejne zaś to minusy i tak w kółko! Dam na razie plusy pozytywne od strony technicznej – brak greenboxów (poza filmem), ograniczenie rymów do minimum (właściwie to mówiła je tylko Jolaśka), brak neologizmów i „kuźw” u Boczka! :shock: A minusy? Właściwie dwie ostatnie sceny – ciemnica, kamera z ręki, kretyńskie najazdy – z takimi klimatami w Kiepskich stanowcze precz!
Strona fabularna: na plus sprawdzający Ferdek, gdzie Paździoch ma ukryty alkohol, scena 8 i 9! Na minus oczywiście Jolaśka i dwie ostatnie sceny ze względy na głupotę i brak polotu!

7 scen na plus, 5 scen neutralnych i 4 sceny na minus. To daje nam 9,5/16 pkt., czyli ocena - 6/10 ! ;)
Ostatnio zmieniony 2013-09-14, 10:51 przez pollen99, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
pollen99
Ferdynand Kiepski
Ferdynand Kiepski

Post autor: pollen99 » 2013-09-15, 08:09

Do dzisiejszych ocen dodaję jeszcze skalę szkolną, czyli odcinki będą dostawać również oceny szkolne.

Za odc. "Ferdydurka": 9,5/16 pkt. daje nam 59% czyli ocena szkolna za ten odcinek to 3 ;)
Ostatnio zmieniony 2013-09-15, 08:09 przez pollen99, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Ferdynandyo

Post autor: Ferdynandyo » 2013-09-15, 11:52

Myślałem że wyjdzie z tego gorszy odcinek.
Plusy tego odcinka to na pewno pomysł, był udany chociaż jak dla mnie to czegoś tam brakowało a nawet było nad czyli Jolaśki i Waldka chociaż scena z butelką po syropie była dość ciekawa oraz ta z tym telewizorem a już na pewno to! ...jak Marian przechowywał alkohol w butelce po szamponie. 5/10
Ukash

Post autor: Ukash » 2013-09-20, 21:38

Odcinek taki se,nic nie mozna porownac z starymi odcinkami, nic ! dwie 3,4 sceny byly ciekawe i nic poza tym czyli z wodka za telewizorem a jolaska i waldek mnie wkorzaja :/ 6/10
Ostatnio zmieniony 2013-09-20, 21:39 przez Ukash, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lady_daysi
Edzio Listonosz
Edzio Listonosz

Post autor: lady_daysi » 2013-09-28, 17:13

Jak każdy fan, oczywiście nie mogłam się doczekać kolejnego sezonu. Co prawda, na poprzednie odcinki cień rzucała postać Jolasi. Ale i tak cieszyłam się kolejnymi przygodami Kiepskich. Po tym premierowym odcinku mam mieszane uczucia. Ten odcinek jest jak randka, na której jest miło, sympatycznie - ale po jakimś czasie jej nie pamiętasz :-P
Zacznę może od plusów:
1. Scena łóżkowa Paździochów. Tutaj miłe zaskoczenie. Zresztą jestem zawsze na "Tak", jeśli chodzi o wszystkie sceny, w których jest Marian :mrgreen:

2. Spotkanie Pażdziocha i Ferdka pod kiblem:
- "Witam sąsiedzie i gratuluję znakomitego wykonania ariątka z opery Halka! Szkoda tylko, żeś Pan darłeś mordę o czwartej nad ranem"
- "Uniwersytet Krakowsko- Częstochowski"
- "Niech Pan powie, gdzie w tej chwili mam ukryty alkohol?"
- "Lewa noga, na serdecznie stronie skarpetki, 3 centymetry od kostki"

3. Awantura o "szampon" Paździochów:
- "Helena opamiętaj się! To jest męski szampon przeciwłupieżowy!"
- "Nie rób ze mnie idiotki, szampon jest dla ludzi z włosami! Łysy szczurze!"
- "Daj Pan spokój. Właśnie zostałem zdekonspirowany"

4. Szukanie skrytki u Paździochów.

Minusy:
- "Tatuś, tatulek nasz najukochańszy!" - skrzek Jolasi na imieninach.
- Wstawka z filmem o rewolucji francuskiej. Jakoś mnie to nie rozśmieszyło.
- Zagarnięcie bigosu Ferdka przez Jolasie
- Końcówka - Halina i jej synowa, jako strażniczki.
LISTA MARIANA

* Władysław Zachciewajka - "Lucyfer"
* Edzio - "Pedzio"
* Paździochowa - "Alexis"
* Halina - "Balbina"
* Kiepski - "Laczek"
Awatar użytkownika
Ferdziu1992
Halinka
Halinka

Post autor: Ferdziu1992 » 2013-10-30, 13:06

Moim zdaniem bardzo dobry odcinek. Klimatyczny i śmieszny.

Na Plus

Scena łóżkowa u Paździochów
Ferdek i jego parasol i tekst '' Lepiej nosić niż prosić''
Kłutnia Mariana i Heleny o szampon
Ferdek z narzędziami szukający miejsce na alkohol w domu Paździocha
Picie wódki przez Ferdka zza telewizora
Syrop Waldusia :lol:
Końcowa scena w której Ferdek przechytrzył strażniczki :lol:

Na minus

Końcówka z Haliną i Jolaśką pilnującą Ferdka.

9/10
Ostatnio zmieniony 2013-10-30, 13:07 przez Ferdziu1992, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
kanalium
Ferdynand Kiepski
Ferdynand Kiepski

Post autor: kanalium » 2014-05-20, 20:07

Na plus:
+ pierwsza scena
+ sprytnie ukryte flaszki
+ scena łóżkowa Paździochów
+ Szampon jest dla ludzi z włosami, łysy szczurze. (Paździochowa)
+ Karwasz twarz. (Paździoch)
+ końcówka
Na minus:
- "100 lat" z okazji imienin mi nie pasował
- film oglądany przez Kiepskich
- mało Boczka (tylko w scenie z Ferdkiem i flaszką w parasolu) i Mariolki (chyba tylko w scenie z toastem)

Dobry początek sezonu, ale mógł być lepszy, 7/10.
Obrazek
Awatar użytkownika
StorN
Ferdynand Kiepski
Ferdynand Kiepski

Post autor: StorN » 2014-08-10, 11:10

Raczej słaby odcinek. Tematyka dość ciekawa, bo alkohol, picie itp. w Kiepskich nigdy się nie nudzi. Jednak w tym epizodzie poza kilkoma zabawnymi momentami, nie było nic wartego uwagi.

4/10
Adam23xx
Edzio Listonosz
Edzio Listonosz

Post autor: Adam23xx » 2015-07-15, 15:21

Plusy:
wódka w książce, miśku, szamponie, syropie, w skarpecie Paździocha, za telewizorem
śpiewanie arii przez Ferdka
Helena złoszcząca się na Ferdka
Ferdek sprawdzający temperaturę wódki
Boczek: Panie Ferdku, ale czy Pani Halineczka puści pana do mnie na wódkie? haha
Więzienie
Ostatnia scena

Minusy:
Jolaśka
Awatar użytkownika
Pabfer
USER DEKADY i Prowadzący Facebooka
USER DEKADY i Prowadzący Facebooka

Post autor: Pabfer » 2016-05-03, 10:03

Rewelacyjny odcinek!!! Super początek sezonu!!! Ferdek i Walduś współpracowali razem podobnie jak w ,,Człowieku, który wzuł laczki'' 2 odcinki temu- bardzo miło się na to patrzy :D Na plus pierwsza scena, zamknięcie Jolaśki w kuchni, wspólne picie z misia i z ,,Pana Tadeusza'', imieniny Boczka, Ferdek wyjątkowo miły dla Boczka, rady dla Paździocha, pierwszy raz przerywnik filmowy był dobry, bo miał sens dla fabuły- wykrycie skrytek. Stan wyjątkowy kobiet byl dobry, tylko szkoda, że prześmiano Sodalicję Mariańską. Ferdek w rozmowach z Paździochem przypominał Kurskiego z ,,Miodowych Lat'' i to śmiesznie wyszło. Odcinek to bezczelny plagiat ,,Bo dziś Andrzeja''- niektóre sceny były wręcz identyczne- na czele z zakończeniem. Jednak wyszło to dobrze, więc się nie czepiam. Może nawet odgrzewanie starych, dobrych odcinków to lepszy pomysł niż wymyślanie nowych pomysłów, które są w innym, gorszym stylu i klimacie. Odpowiednie odgrzanie może być lepsze od nowej żenady. Nawet Jolaśka wyszła zabawnie, a to o czymś świadczy.... Dziwne tylko, że ,odcinek był zuepełnie o czymś innym niż ,,Ferdydurke''> jedyny wspólny motyw to nauka, ale nauka tu i tam zostały przedstawione zupełnie inaczej.

Oceniam ,,Bo dziś Andrzeja 2'' na 10/10
Ostatnio zmieniony 2016-05-03, 10:24 przez Pabfer, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
boczek13
Waldek
Waldek

Post autor: boczek13 » 2017-03-23, 15:34

Bardzo dobry odcinek o fajnej tematyce.
Plusy:
-wesoły Ferdek z okazji imienin
-zdenerwowana Helena śpiewami Ferdka
-rozmowa pod kiblem na temat imienin i skrytka wódki