Kizior pisze: ↑2020-08-01, 18:31
No dobra, załóżmy że jest w tym jakaś racja. Ale czemu musiał czytać rosyjską książkę o najgorszej epoce świata w Rosji a nie np. science-fiction albo horror ?
Ja myślę, że po prostu taki mieli zamysł twórców, tak chcieli to przedstawić, ja wiem że to nie jest wyczerpująca odpowiedź, ale no nic lepszego mi do głowy nie przychodzi, równie dobrze można zapytać dlaczego nie czytał biografii Maryli Rodowicz.
Dlaczego akcja przypada akurat na tzw. srebrny wiek Rosji?
Mi się wydaje, że tak jak "Masakra" jest swego rodzaju hołdem dla azjatyckiego horroru który na przełomie XX i XXI wieku święcił triumfy (swoją drogą jak zwykle na czas xd, ale nie narzekam uwielbiam ten odcinek), tak ten jest swego rodzaju hołdem dla literatury z właśnie tej epoki, zresztą jest to chyba najbardziej spopularyzowany okres literatury rosyjskiej to się nie ma co dziwić, tak jak we wspomnianym odcinku jest masa nawiązań do istniejących dzieł horroru, tak tutaj prawdopodobnie (bo nie znam się na tym zupełnie) <na pewno jest do Zimowego Wieczoru Puszkina> są nawiązania to istniejących dzieł rosyjskich z przełomu wieku XIX i XX. Przy okazji chcieli też niby wtrącić parę groszy na temat rozrywki w tamtych czasach i w tych, ale no ja się nie do końca z tym zgadzam, jeżeli tak to 15 sezon na prawdę jest najbardziej boomerskim sezonem w historii XD.
Może też fakt, że w tamtejszej literaturze rządził impresjonizm to spowodował?
Równie dobrze pomijając przesłanie mogło być tak, że po prostu scenarzyści stwierdzili "ej chciał*bym se zrobić coś osadzonego w Rosji z początku ubiegłego wieku. Ja na przykład bardzo bym chciał zobaczyć odcinek w większości osadzony na drodze (tak wiem, że istnieje Skok W Bok), zawsze tak mogło być XD.
"I'm a man of few words... Any questions?"