Władysław pisze:Wczoraj kupiłem książkę Jarosława Sokoła pt. "Czas honoru. Przed Burzą". Jest to druga część powieści, książka jest oparta na serialu, który możemy oglądać w dwójce

Jednak między książką a serialem jest sporo różnic, więc przeczytanie książki stanowi ciekawe uzupełnienie do serialu. Jestem na razie przy 110 stronie, a już mnie bardzo wciągnęła (jak mało która, ogólnie nie lubię czytać

). "Czas honoru" polecam każdemu, kto interesuje się tymi czasami

A ja postaram się w najbliższym czasie dokupić I tom, oraz jeżeli wyjdą kolejne to uzupełnić kolekcję

Jakbym był scenarzystą Czasu Honoru, to bym zrobił 7. sezon zupełnie inaczej. W książce w ogóle nie ma tych nastolatków, którzy wyszli w serialu bardzo nudnie i nijako. Tzn. warto ich pokazać, ale jak się nie ma na nich pomysłu, to im się daje jak najmniejsze role, a nie główne. Za to książka opisała Powstanie dużo lepiej. 7. Sezon powinien być wierny książce. I szkoda, że serial pokazał Tadeusza tylko 1 raz, bo pozostałe 2 razy też były bardzo ciekawe. Serial oczywiście i tak był całkiem niezły i miło się go oglądało, ale mimo to potencjał został trochę zmarnowany. Ale tak często bywa.
Ciekawostka: najpierw była książka- Cichociemni. Elita polskiej dywersji Kacpra Śledzińskiego, Czas Honoru to jej luźna adaptacja, a na podstawie Czasu Honoru napisano kolejną książkę (nawet 2), o której mowa powyżej.
....
A poza historycznymi książkami czytam wiele innych. Luo jedno bię prawie każdy gatunek, nie jestem wybredny. Czytanie to jedno z moich większych hobby obok roweru i filmów/seriali. Szczególnie chętnie czytam serie, bo z nimi przygoda trwa najdłużej.