Tagi: Świat według Kiepskich, Kiepscy, Filmy, Wszystkie odcinki, Download, Seriale, Waldek Kiepski, Forum filmowe, Serial, Telewizja, TV
Świat według Kiepskich FORUM
 Strona Główna  Kiepscy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Mapa forum  RSS  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Gra na rozluznienie ja kiepskim reżyserem!
Autor Wiadomość
Borysek 
Paździoch
YSMSBKN

Wysłany: 2010-01-03, 10:20   Gra na rozluznienie ja kiepskim reżyserem!

To gra na luźną chwilę.. wyobraźcie się że zostajecie reżyserami kiepskich no i jak bedą wyglądać te nowe odcinki? Co zmienicie?

Czołówkę tą chętnie bym wywalił i zastąpiłbym taką jak poprzednią tylko z końcowych czyli 7 sezonu normalności tego serialu.

Pobrudziłbym całą kamienice ...
I odcinki trwały by już do 40 minut.

Oraz białą bluzeczkę ferdka.

McRochu 
Halinka

Wysłany: 2010-01-03, 11:27   Re: Gra na rozluznienie ja kiepskim reżyserem!

Cytat:
I odcinki trwały by już do 40 minut.

Pewnie, poszedłbyś do kierownika generalnego Polsatu i powiedziałbyś: "Macie zerwać kontrakty reklamowe ze sponsorami bo ja chcę zrobić odcinki kiepskich dłuższe o 20 min". A on powiedziałby dobrze już możesz kręcić odcinki po 40 min.

Wierzysz w to ?

Ile razy mam powtarzać, że długość odcinka nie zależy od reżysera, długość jest w tej chwili z góry nałożona przez polsat gdyż ma on kontrakty reklamowe oraz ścisły plan programowy na wiele tygodni w przód.

Cytat:
Pobrudziłbym całą kamienice ...

A jeżeli chodzi o "brudzenie" kamienicy lub jak kto woli studia to też jest sytuacja nałożona przez polsat który zaczął dbać o swój wizerunek.

A teraz trochę na temat.

Co bym zmienił ? Szczerze mówiąc to czyste ściany mi nie przeszkadzają. Długości odcinka nie da się zmienić, a przynajmniej nie może tego zrobić reżyser.

Na pewno spróbował bym wnieść do serialu trochę świeżości (jak ? To trzeba byłoby przemyśleć bo nie mam na razie żadnych pomysłów), gdyż widać, że niektórzy aktorzy (czyt. m.in. Andrzej Grabowski) są wyraźnie zmęczeni grą w serialu. Zdecydowanie mniej scen w Greenboxie. Więcej Edzia! Ale to już rola scenarzystów. Ale jakbym miał się również bawić w scenarzystę to zrobiłbym więcej odcinków typu: Ferdek z sąsiadami zakładają kolejny biznes. No i żeby Ferdek był bardziej wesoły tak jak w dawnych odcinkach.
Ostatnio zmieniony przez McRochu 2010-01-03, 11:38, w całości zmieniany 3 razy  

locka 
Paździoch

Wysłany: 2010-01-03, 11:55   

McRochu napisał/a:
A jeżeli chodzi o "brudzenie" kamienicy lub jak kto woli studia to też jest sytuacja nałożona przez polsat który zaczął dbać o swój wizerunek.

Taaa jasne to ciekawe czemu teraz powtarzają stare odcinki i jakoś im to nie przeszkadza!

McRochu napisał/a:
Długości odcinka nie da się zmienić, a przynajmniej nie może tego zrobić reżyser.

Da się i wtedy będą dwie reklamy ale po co? Nie mają pomysłu na odcinki 20min a co dopiero na 40min.
ja wolę krótkie ale śmieszne!
Cytat:
Na pewno spróbował bym wnieść do serialu trochę świeżości (jak ? To trzeba byłoby przemyśleć bo nie mam na razie żadnych pomysłów), gdyż widać, że niektórzy aktorzy (czyt. m.in. Andrzej Grabowski) są wyraźnie zmęczeni grą w serialu. Zdecydowanie mniej scen w Greenboxie. Więcej Edzia! Ale to już rola scenarzystów.

Zgadzam się w 100% dodałbym jeszcze , aby były sceny z telewizorem jeśli jest do tego okazja!

lukin 
Boczek
WUNJO

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-03, 12:26   

Nie mogło by być odcinków dłuższych niż 22minuty dlatego że:
1.Mają ułożony plan na kilka miesięcy w przód i reklamodawców!
2.Zresztą po Śwk jest Liga mistrzów!
3.A przed lubiane - Samo Życie!

paździoch91 
Moderator
Menda bazarowa

Wysłany: 2010-01-03, 12:31   

Cytat:
Taaa jasne to ciekawe czemu teraz powtarzają stare odcinki i jakoś im to nie przeszkadza!

A o której są powtarzane stare odcinki? O 17:00, czyli w porze typowo powtórkowej. A nowe odcinki emitowane są o 20:00 czyli w porze premier i największej oglądalności.

lukin 
Boczek
WUNJO

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-03, 12:33   

Tak, a w najbliższą środę o 20.00, powtórzą odcinek 19.

McRochu 
Halinka

Wysłany: 2010-01-03, 12:48   

Ale powód odnowienia kamienicy jest od dawna wiadomy, i uwierz mi że jest nim próba poprawienia wizerunku stacji polsat.

A jeżeli myślisz że zwiększenie długości odcinka jest takie łatwe to naprawdę się mylisz, Polsat ma kontrakty reklamowe i plan programowy ułożony na grube miesiące wprzód i nie można tak łatwo wepchnąć jakiś dłuższy odcinek Kiepskich nie mówiąc już o stałym przedłużeniu odcinków a szczególnie tak jak ktoś już wspomniał dlatego że przed Kiepskimi leci Samo Życie, które myślę że ma pewnie wyższą oglądalność od ŚWK ale to tylko przypuszczenie a po Kiepskich LM.

locka 
Paździoch

Wysłany: 2010-01-03, 12:49   

Sra ta ta ta jakby naprawdę dali o ramówkę to by powtórek nie emitowano tych z lat 98-06
moim zdaniem po prostu zmienia się polskie środowisko i co innego chcą przedstawić jak w odcinku "Kapeć" Baracka Obame. A starzy Kiepscy to pokazanie tych polaków z lat 90-ych
a od tego czasu się zmieniło w polsce i to dużo chociaż znajdą się jeszcze rodziny który dobrze przedstawia stara rodzina Kiepskich.

locka 
Paździoch

Wysłany: 2010-01-03, 12:54   

Ale mówimy o odcinkach które są jeszcze nie nagrywane, więc jeszcze jest wiele czasu.
a np. z 2odc. powtórkowych po 22 minuty mogliby dać jeden 44min a w trakcie jego trwania dwie reklamy. Ja tylko mówie, że się da ale sądzę na takie odcinki Polsat mógłby się zgodzić pod warunkiem iż oglądalność np. będzie wyższa o 20%. Ja tylko pokazuje że się da ale nie jestem zwolenniikiem dłuższych odcinków.:)

McRochu 
Halinka

Wysłany: 2010-01-03, 13:12   

ALe właśnie my tu nie mówimy tylko o reklamach. co z tego że można by dać 2 reklamy w czasie odcinka jak wtedy nie było by miejsca na Samo Życie i LM ?
Samego Życia nie usuną bo ma najprawdopodobniej wyższą oglądalność od Kiepskich a LM to wiadomo.

lukin 
Boczek
WUNJO

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-03, 13:13   

Chyba nie myślisz o emisji o 17.00 - premierowych odcinków! A o 20.00 nie mogą być dłuższe bo jest Liga mistrzów (wiosną). A dwie reklamy to teraz mogą lecieć przed Panoramą.

MacGyver 
Mariolka

Wysłany: 2010-01-03, 13:32   

Mogli by zrobić odcinek retrospekcje. Wyobraźcie sobie: cała ekipa serialu spotyka się w prawdziwej kamienicy na podwalu i wspomina całą dekadę produkcji. Wszyscy główni bohaterowie, scenarzyści, poprzedni reżyser mogli by poopowiadać nieco anegdotek, puścili by jakieś fragmenty starych epizodów i taki specjalny odc. mógłby z pewnością trwać 1 godz.

McRochu 
Halinka

Wysłany: 2010-01-03, 14:53   

MacGyver napisał/a:
Mogli by zrobić odcinek retrospekcje. Wyobraźcie sobie: cała ekipa serialu spotyka się w prawdziwej kamienicy na podwalu i wspomina całą dekadę produkcji. Wszyscy główni bohaterowie, scenarzyści, poprzedni reżyser mogli by poopowiadać nieco anegdotek, puścili by jakieś fragmenty starych epizodów i taki specjalny odc. mógłby z pewnością trwać 1 godz.

Według mnie trafiony pomysł. Taki odcinek dokumentalny o kiepskich :-D

locka 
Paździoch

Wysłany: 2010-01-03, 19:57   

McRochu napisał/a:
ALe właśnie my tu nie mówimy tylko o reklamach. co z tego że można by dać 2 reklamy w czasie odcinka jak wtedy nie było by miejsca na Samo Życie i LM ?
Samego Życia nie usuną bo ma najprawdopodobniej wyższą oglądalność od Kiepskich a LM to wiadomo.

Ok ale zmiany w ramówce są na okrągło wcale to nie musi byś Środa...
lukin napisał/a:
Chyba nie myślisz o emisji o 17.00 - premierowych odcinków! A o 20.00 nie mogą być dłuższe bo jest Liga mistrzów (wiosną). A dwie reklamy to teraz mogą lecieć przed Panoramą.

Chodziło mi o dwa bloki reklamowe.

McRochu 
Halinka

Wysłany: 2010-01-03, 20:12   

locka napisał/a:
McRochu napisał/a:

Ok ale zmiany w ramówce są na okrągło wcale to nie musi byś Środa...

No zgadzam się nie musi. Ale Polsatowi nie jest tak łatwo znaleźć miejsce na Kiepskich.

Poniedziałek - 20:00 Megahit
Wtorek- 20:00 Film
Środa - 20:00 Kiepscy
Czwartek - 20:00 CSI
Piątek - 20:00 Film

I nie jest łatwo to ułożyć. CSI nie usuną bo na pewno ma oglądalność. A rożne filmy a tym bardziej MegaHit też na pewno mają dobrą oglądalność. Polsat musiałby zmienić ramówkę. nie wykluczone że ramówka zmieni się np na wiosnę ale szczerze wątpię żeby dali nowym odcinkom kiepskich podwójny czas antenowy, szczególnie w tak dobrej porze jak godzina 20.

Piotrus 
Boczek

Wysłany: 2010-01-04, 14:21   

LM jest raz na 2 tygodnie więc mogliby się postarać przynajmniej o 3 dłuższe odcinki.

McRochu 
Halinka

Wysłany: 2010-01-04, 14:46   

A nie uważasz że to trochę głupie żeby połowa odcinków jednego sezonu miała 20 min a połowa 40 min ?

Piotrus 
Boczek

Wysłany: 2010-01-04, 15:15   

Czyli dla ciebie 3 odcinki o połowa. :roll:

Tej wiosennej serii będzie pewnie z 15 odcinków więc mogliby zrobić 3 dłuższe, my możemy sobie tylko pisać i tak dla Polsatu ważniejsze są reklamy więc będzie jak w tamtym roku.

McRochu 
Halinka

Wysłany: 2010-01-04, 19:13   

Ważniejsze są reklamy... rozwalasz mnie :-D Żyjemy w kraju kapitalistycznym myślisz że oni za darmo te reklamy wyświetlają ? Dla Polsatu liczy się zarobek, a chyba ma na prawo na zarobek w końcu to prywatna telewizja i została założona dla zarabiania. Za Polsat nic nie płacisz nawet abonamentu nie poobierają także nie narzekaj że chcą coś zarobić na reklamach.

A po zatym zrobienie dłuższych odcinków kosztuje więcej, może stwierdzili że nie opłaca się im robić odcinków 40 minutowych po prostu.

Procjon 
Boczek
O w dupe węża!

Wysłany: 2010-01-04, 20:24   

McRochu, zgadzam się z tobą całkowicie. Zarobek dla Polsatu = reklamy. Poza tym po co na siłę robić odcinki 40 minutowe, skoro przy dobrej i sensownej fabule starczy spokojnie 20 min? Czy jakość odcinka jest lepsza gdy dłużej on trwa? Nie sądze...

Czak Noris 
Ferdynand Kiepski
pecunia non olet

Wysłany: 2010-01-04, 20:51   

Lepiej zrobić dobry 20 minutowy odcinek niż zły 40 minutowy.

Piotrus 
Boczek

Wysłany: 2010-01-04, 22:37   

Gdyby Kiepscy lecieli na TVP to nie byłoby teraz dyskusji ale pytanie czy wtedy ten serial byłby tak zwariowany jak teraz.

paździoch91 
Moderator
Menda bazarowa

Wysłany: 2010-01-05, 15:00   

Piotrus napisał/a:
Gdyby Kiepscy lecieli na TVP to nie byłoby teraz dyskusji ale pytanie czy wtedy ten serial byłby tak zwariowany jak teraz.

Kiepscy w ogóle nie pasują do TVP, poza tym w serialu czasem pojawiają się żarty na jej temat, np. w odc. "Witamina G".

Sheb 
Halinka
Ciągnie małpa gume

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-17, 22:53   

Strasznie nie na temat gadacie, temat nie jest o tym która stacja jest lepsza i gdzie powinni lecieć Kiepscy...

Co bym zmienił w Kiepskich... fajne pytanie. :-)

1. Fabuła serialu:
Odstąpił bym już od sitcomu, odcinki były troche bardziej ze sobą powiązane. Chodzi o to, że bohaterzy cześciej odwoływali by się do poprzednich odcinków i sytuacje z poprzednich odcinków wywierałyby jakiś wpływ na następnych. Denerwuje mnie czasem, że np. Kozłowskich w tym serialu jest od cholery i nie wiadomo o którego chodzi. Wszystko bym uporządkował, i połączył w logiczną całość. Aha, i przywróciłbym te pomysły Ferdka na nowe firmy itd. :-D

2. Bohaterowie:
-Jak już wspomniałem, uporządkowałbym wszystkich. Poszukalbym kogoś na rolę Waldusia i babki, ale tu bym zrobił wyjątek - niebyłoby wytłumaczone w serialu czemu ich nie było. Powód? Nie było wytłumaczone jak zniknęli.
-Bohaterowie drugoplanowi cześciej by występowali. Zawsze to jakiś bonus do odcinka, bo można się pośmiać.
-A jak już mowa o drugoplanowych, to jedną drugoplanową aktorkę - Domikę Kurdziel zatrudniłbym jako pierwszoplanową, a w serialu ulokowałbym ją w tym pustym mieszkaniu obok Paździocha jako nową sąsiadke.

3. Scenografia:
-Więcej wnętrz! Bohaterowie częsciej wychodziliby poza kamiennicę. Do sklepu u Stasia, na targ Paździocha, czy gdziekolwiek na miasto. Jednak kamiennica pozostałaby nadal głównym ośrodkiem.
-Więcej efektów specjalnych, ale nadal takich sztucznych. One są ekstra, np. ten samochód w odcinku "Skok w bok". Stanowczo wiecej takich bajerów.

Na dziś tyle, może jutro coś dopisze. ;)
Ostatnio zmieniony przez Sheb 2010-01-18, 09:38, w całości zmieniany 1 raz  

paździoch91 
Moderator
Menda bazarowa

Wysłany: 2010-01-18, 09:38   

Sheb napisał/a:
1. Fabuła serialu:
Odstąpił bym już od sitcomu, odcinki były troche bardziej ze sobą powiązane. Chodzi o to, że bohaterzy cześciej odwoływali by się do poprzednich odcinków i sytuacje z poprzednich odcinków wywierałyby jakiś wpływ na następnych. Denerwuje mnie czasem, że np. Kozłowskich w tym serialu jest od cholery i nie wiadomo o którego chodzi. Wszystko bym uporządkował, i połączył w logiczną całość. Aha, i przywróciłbym te pomysły Ferdka na nowe firmy itd. :-D

Ale przecież nie zmienisz już powstałych odcinków. A z tymi Kozłowskimi masz rację - twórcy nie potrafią wymyślić innych nazwisk i ciągle operują tym samym.
Sheb napisał/a:
2. Bohaterowie:
-Jak już wspomniałem, uporządkowałbym wszystkich. Poszukalbym kogoś na rolę Waldusia i babki, ale tu bym zrobił wyjątek - niebyłoby wytłumaczone w serialu czemu ich nie było. Powód? Nie było wytłumaczone jak zniknęli.

Nie sądzę, by ktoś inny zagrał Waldusia lepiej niż Bartosz Żukowski. A Babki też nikt nie zagra tak, jak ś.p. Krystyna Feldman.
Sheb napisał/a:
-A jak już mowa o drugoplanowych, to jedną drugoplanową aktorkę - Domikę Kurdziel zatrudniłbym jako pierwszoplanową, a w serialu ulokowałbym ją w tym pustym mieszkaniu obok Paździocha jako nową sąsiadke

A ona według mnie mogłaby dalej grać postaci epizodyczne. Do stałej roli się nie nadaje.
Sheb napisał/a:
3. Scenografia:
-Więcej wnętrz! Bohaterowie częsciej wychodziliby poza kamiennicę. Do sklepu u Stasia, na targ Paździocha, czy gdziekolwiek na miasto. Jednak kamiennica pozostałaby nadal głównym ośrodkiem.
-Więcej efektów specjalnych, ale nadal takich sztucznych. One są ekstra, np. ten samochód w odcinku "Skok w bok". Stanowczo wiecej takich bajerów.

Tu jestem absolutnie na nie. Efekty specjalne niszczą klimat tego serialu.

Odpowiedz do tematu