Mam nadzieję, że Fredek ani żaden inny bohater nie spotka ducha minionych świąt, obecnych i tych co nadejdą, ale pewnie bez wspomnień się nie obejdzie.
Szczerze powiedziawszy, to żadna rewelacja ten dzisiejszy odcinek. Znowu przywalili retrospekcję, która wcale a wcale śmieszna nie była. Poza tym, zabawna była tylko scena, jak wszystko tłukli, ale znaliśmy ją już z zapowiedzi. Zakończenie też bez rewelacji.
_________________ Mam nadzieję, że nigdy nie doczekam 393 odcinka ŚWK.
Odcinek niezbyt dobry, ponieważ Halinka dużo występowała. Ona w tej najnowszej serii jest strasznie sztuczna. Najlepsza scena była z tymi dziećmi, jak mówili "Ale to nie żaden św. Mikołaj! To wujek Władek i to w dodatku pijany!".
Obejrzałem ponownie ten odcinek i bardzo mi się spodobał. Nawet nie mam nic do użytych w nim efektów specjalnych, bo uważam, że to był dobry pomysł z tym dodaniem animowanej ryby na końcu. Moje ulubione odcinki tej serii: Dance makabre, Wszechobecny, Opowieść wigilijna
"Super gra Boczka"
Tak, Boczek bardzo dobrze grał w tym odcinku, nie robił głupich min etc. Szkoda tylko, że Edzio znów się nie odezwał.
Końcówka była fatalna! Karpie jako efekt specjalny były żenujące....mogło się skońvzyć po prostu na zaśpiewnaej kolędzie...
_________________ "Nie ważnie ile razy upadniesz, ważniejsze ile razy się podniesiesz!"
http://rzut-karny.bloog.pl/ <Sport bez ściemy!
Felieton:"15 lat temu..."
Zapraszam:)
Odcinek fajny, trochę podobny do "Cichej nocy", lecz zabrakło w nim Wielkiej Dwójki, czyli Waldka i Babki. Mi się podobały obydwie sceny, w których choinka upada razem z Ferdkiem . Ogólnie nie był taki zły, nawet miło się oglądało, może ze względu na tematykę odcinka. 7,5/10
Dziś obejrzałem z nudów i uważam, że był nawet znośny jak na nowe odcinki. Oczywiście, do ideału mu daleko. Może to tematyka świąteczna sprawiła, że ocena nieco wzrosła. Wspomnienie Ferdka było nawet śmieszne, jak ten dzieciak zapytał o Dziadka Mroza i ta babka go zwyzywała od bolszewików. Akcja z tłuczeniem wszystkiego też była znośna. Ale te wątek tych karpi był bez sensu, podobnie jak zakończenie. Na plus jeszcze wykonanie kolędy, które w porównaniu z tegorocznym odcinkiem było o wiele lepsze. Ale jak się doliczy wszelkie nowinki techniczne i grę aktorów to i tak cienizna w porównaniu ze starymi odcinkami. 4/10
_________________ Mam nadzieję, że nigdy nie doczekam 393 odcinka ŚWK.
Odcinek mi się spodobał... był taki rodzinny, przytulny, świąteczny... magiczny . Na plus perypetie rodziny Kiepskich (zniszczona choinka, potluczona zastawa, piwo w maku, zgniecione ciasto i przypalony bigos). Mysle ze autorzy chcieli zawrzec bardzo istotny przekaz... komercjalizację świąt i jednoczesnie pokazac, ze tak narpawde najwazniejsze jest narodzenie Pana i rodzina. Święta to piękny okres i już czekam na następne. Moim zdaniem na minus chodowla Boczka... mimo to 7/10
Całkiem fajny odcinek, końcowe kolędowanie było równie przyjemne. Ogólnie przesłanie odcinka (pod względem takowym był świetny). Nawet końcówka tak bardzo mi nie przeszkadzała.
Widzę, ze opinię są rożne. Ja oglądałam ten odcinek z pięć razy i za każdym razem zwijałam się ze śmiechu.
Ogólnie to nie podobają mi się nowe odcinki, ale ten jest genialny.
_________________ 'Jaki wieczór? Jest trzecia w nocy, ja muszę spać żeby rano wstać.'
Obejrzałem jeszcze raz ( w końcu idą Święta) i troche zaktualizuję wcześniejszą wypowiedz. Od tego typu odcinków nie wymagam dawki śmiechu, raczej klimatu i 'zapachu' Świąt. Mimo to, scena przyjścia Pazdziocha, przebranego za diabła na wódkę neizła (wkurzająca tylko retrospekcja z wujkiem Władkiem). Dziwna też scena gdy Ferdek siedział sam w pokoju (autorzy chceli pokazać, że tam stoi prawdziwy Święty Mikołaj?). Zapadło mi tez w pamięc jak Ferdek się do niego zwracał 'przestań mi tu hohować i wypierdzielaj' . Dużo filozofii, akurat w takim odcinku można to wybaczyć. Niezły Boczek 'bierzecie państwo, czy nie, bo ja czasu na pierdoły nie mam' . Chociaż sam pomysł z rekinami denerwujący. Podsumowując- jeden bardzo denerwujący moment (powrot do dzieciństwa) i wkurzająca sztuczność postaci rekinów w ostateniej scenie. Ocenę utrzymuje.